Brytarlöst tändsystem till Zündapp KS 50

Fråga: Vilket brytarlöst tändsystem 6-volts är bäst till en Zündapp KS 50 årsmodell 1982. Den stannar efter c:a 3 km och sedan måste man vänta tills den kallnar för att få igång den . Har ett vanligt tändsystem idag med ny kondensator och ny tändspole. Är osäker på vad jag skall göra för att få den att gå bra. Är det bättre med brytarlöst? Tacksam för tips.

Mvh Ulf Karlsson

Svar: Originaltändsystemet med brytare och kondensator går normalt tusentals mil utan andra åtgärder än att man ska kolla brytaravståndet ungefär var 300:e mil och samtidigt ge brytarnas smörjfilt en droppe olja eller fett. Om din motor stannar efter endast tre kilometer kan det bero på att tanklockets ventilationshål är tilltäppt så att det uppstår ett undertryck i tanken.

Symtomen blir liknande som vid ett defekt tändsystem. Medan man väntar så sipprar det in luft i tanken så att bensinen börjar rinna igen efter en stund. Men kolla tändstiftet direkt efter att motorn tjuvstannat. Är det blött så har gnistan försvunnit och är det torrt – ja, då kommer det inte fram något bränsle. Om felet ligger hos din nya tändspole och/eller kondensator så låter det som fabrikationsfel (=reklamation).

Jag har inte testat annat än en elektronisk tändspole (bilden upptill) som känner av när det är dags att fyra av gnistan. Där behövs varken brytare eller kondensator. Men det finns kompletta tändsystem till äldre mopeder där man inte bara får brytarlös tändning utan även kraftigare ström till belysningen så att man kan stoppa i starkare lampor.

Det finns nog både 6- och 12-voltssystem till dessa äldre mopeder och vad man väljer kanske mer är en smaksak, även om det numera är större utbud på 12-voltslampor än 6-voltslampor. Kolla på de firmor som säljer mopeddelar till veteranmopeder så finns det en del tändsystem att välja på.

Jim Lundberg

Rulla till toppen