Volvo Amazon som rycker när man lättar på gasen

Fråga: Hej. Har prenumererat länge på Classic Motor. Jag har en Volvo Amazon från 1964, motorn går inte rent typ när den går på lätta, typ nerför en backe. När jag släpper gasen så smårycker den. Motorn har bara gått ca 5000 mil, förgasaren är helt renoverad med nyborrade axlar.

 Ändå så går den inte rent, på tomgång går den perfekt. Har du någon aning om vad detta kan bero på? Det finns inte så många verkstäder som har gamla mekaniker kvar när alla ska ha elbil.

Mvh Peder Holmberg

Svar: Du har troligtvis förgasaren Zenith VN36 i din Amazon. Om en motor rycker (förutsatt att det inte är ett elfel) så brukar det bero på att bränsleblandningen i det aktuella registret är för mager. På tomgång och en liten bit upp i registren är det blandningsskruven (73) som styr bränsleinnehållet. Drar man in den får motorn magrare blandning och omvänt. Testa med att öppna denna och se om det hjälper. Öppnar man denna för mycket kan dock CO-halten överskrida det tillåtna.

Men sen finns det ett antal fasta munstycken i Zenithförgasaren som arbetar på andra register. Där sitter huvudmunstycket (51), kompensationsmunstycket (52), tomgångsmunstycket (53), luftmunstycket (54) samt accelerationsmunstycket (58). Huvudmunstycket och accelerationsmunstycket är nog inte aktuella i ditt fall då de mest arbetar på fullgas respektive gaspådrag.

De uppgifter jag har på munstycken till B16/B18 är:

Huvudmunstycke               117

Kompensationsmunstycke 115

Tomgångsmunstycke         70

Luftmunstycke                   50

Accelerationsmunstycke   50

Kolla att det sitter rätt grejor i din förgasare och att det inte sitter smuts eller spån i något munstycke/kanal. Det är inte helt ovanligt att nyrenoverade delar innehåller främmande partiklar.

Det finns även ett membran (46) som kan läcka eller bli stelt av ålder. Sen ska även flottörhusnivån ligga på en viss höjd (styrs av flottören, 64, och dess nålventil, 68). Tyvärr har jag inga uppgifter på korrekt nivå, men om den blir för låg blir blandningen mager med allt vad det innebär, till exempel ryckig gång.

Jim Lundberg

Zenith VN36
Innehållet i Zenith VN36.
Rulla till toppen