Cylinder till Victoria EM 50

Fråga: Hej, jag har en Victoria EM 50 och har kollat en del på nätet men det finns inga nya cylindrar till dom, men det finns till MS 50/51. Är det så att den cylindern passar på EM50? Dom ser ju likadana ut på bild

Mvh

Mattias

Svar: Det är rätt många skillnader mellan de äldre MS 50 och MS 51-cylindrarna och den senare EM 50-cylindern. MS-motorn har långa pinnskruvar som går ända upp till topplocket medan EM-motorerna har korta pinnskruvar (som Sachs) nere vid cylinderfoten. Det skiljer 1 mm i delning mellan skruvhålen i cylindrarna vilket kanske inte gör något (har inte testat själv) då hålen är rejält tilltagna i diameter.

MS-motorerna har 38 mm cylinderdiameter medan EM-motorerna har 40 mm. Om man kan flytta över kolven vet jag inte. Det kräver ju att kolvbulten sitter på rätt höjd relativt längden på vevstaken. Kolvbulten är 12 mm i samtliga motorer. Bägge motorerna har dock samma ytterdiameter på cylinderkjolen, insticket, men om man kan kastbyta cylindrar mellan motorerna är osäkert.

Mitt tips är att du besöker veteranamarknader eller Tradera för att hitta en EM-cylinder som ju garanterat passar. Du kan även annonsera gratis efter cylindrar i Classic Motors privatannonser. Se bara upp för föregångaren DKW som hade en snarlik motor som EM 50, men där cylinderns pinnskruvar sitter förskjutna, ”vridna”, ungefär 45 grader i tangentens riktning.

Jim Lundberg

Victoria MS 50/51 till vänster, Victoria EM 50 till höger. Den senare har korta pinnskruvar i blocket som Sachsmotorerna och har då separata skruvar till topplocket.
Rulla till toppen