Kan man blanda Biltemas och Swedols oljor?

Fråga: Hej. Kan jag blanda Biltemas SAE 30-olja med en olja av märket ”Starta” inköpt på Swedol med varandra? Det står API CF/SG/SJ på Biltemas och API SJ/CF ACEA: E2 på Swedols.

(Jag önskar också att forumet automatiskt skalar ner bilder till rätt storlek.)

Vh Matte

Svar: De flesta smörjoljor är blandbara med varandra, men om man gör en ”oljegrogg” så kan den blandade oljans egenskaper förändras i någon riktning. Tar man till exempel en olja med väldigt stor andel av friktionsnedsättande additiv och blandar den med en med ”normal” olja så späder man ju ut dessa additiv.

Men om man håller sig till samma familj av oljor går det för det mesta utmärkt att blanda olika fabrikat. Man ska alltid se till att bara blanda motoroljor med motoroljor och att bara blanda transmissionsoljor med transmissionsoljor. En transmissionsolja bör dessutom aldrig hamna i en motor.

Man kan blanda mineral, hel- och delsyntet med varandra då alla dessa är framtagna ur råolja. Det står ofta på flaskans etikett något i stil med ”Denna olja är blandbar med liknande produkter”. Är man osäker får man kontakta tillverkaren

Vegetabiliska oljor ska man aldrig blanda med råoljeprodukter.

Jag är inte riktigt med på det där med bilderna. Hemsidan brukar anpassa bilderna efter utrymmet på skärmen. Med gamla hemsidans plattform var vi som jobbar med hemsidan tvungna att dra ner alla bilder till max 585 punkter på bredden vilket ger en ganska lågupplöst bild. Numera kan vi lägga in högupplösta bilder utan att de ”svämmar över” hela skärmen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen