Tändningsinställning på Victoria EM 50

Fråga: Återigen en tändningsfråga Victoria EM50. Man skall ju vrida svänghjulet i rotationsriktningen (utan att vevaxeln följer med) tills brytarna precis skall till att öppna, och sen knacka fast svänghjulet.

Det där med att brytarna precis skall till att öppna, är det när man ser första tillstymmelsen till rörelse på brytarens gap eller är det lite längre fram när dom glipat lite mer? Jag har ju gjort detta ett par gånger förr men fått gjort om varje gång innan jag fått till det. Därav frågan.

Vh Matte

Svar: Så fort brytarkontakterna har separerat kommer gnistan på tändstiftet. Därför ska man knacka fast svänghjulet bara man ser minsta rörelse hos brytarna. Har man en känslig multimeter kan man ansluta den mellan dödarkabeln (svart) och gods så kan man eventuellt se när brytarna öppnar om man mäter resistansen.

Annars är ett par högohmiga hörlurar (2000 Ohm från kristallmottagare) bra eftersom man hör en tydlig knäpp i dem precis i det ögonblick när brytarna öppnar. Lurarna ansluter man mellan tändhatten och gods.

Jim Lundberg

Ett par högohmiga hörlurar från en kristallmottagare ger en tydlig, akustisk, indikering i form av en knäpp när brytarna öppnar. Anslutes mellan tändhatten och gods. Finns på många loppisar.
Rulla till toppen