Räcker tre procent olja till tvåtaktaren?

Fråga: Hej Jim. Än en gång oljeblandad bensin. Har börjat köra min tvåtaktare på Akrylatbensin (Aspen) den är förblandad 2% så jag lägger till en dl per 10 liter, alltså 3 %, är det för magert?

Arne Persson

Svar: Dagens tvåtaktsoljor smörjer effektivare än de oljor man använde förr till att blanda in i bensinen. På den tiden var fyra procents oljeinblandning i stort sett standard på tvåtaktsmotorer.

Idag räcker det för det mesta med två till tre procents oljeinblandning i äldre motorer. Det som är känsligast är bussningen till kolvbulten. En tid, har för mig att det var på 80-talet, så rekommenderades två procent olja i mopeder med Sachsmotorer och det fungerade bra på alla utom motorerna i flakmopeder där man fick problem med just kolvbultsbussningen.

Förklaringen låg i att dessa motorer jobbar hårdare än de som satt i tvåhjulingarna. Men som sagt – tvåtaktsoljorna har blivit bättre och nuförtiden kan man gå ner någon procent. Har man dessutom en motor med nållagrad kolvbult så brukar två procent räcka.

Jim Lundberg

Rulla till toppen