Blyersättning till äldre BMW-motorcyklar

Fråga: Hej. Ett bra forum som gett mig hjälp många gånger. Måste man ha blytillsats till en BMW R-65 motorcykel från 1970 talet? Jag har kört med tillsats för säkerhets skull men skulle gärna vilja veta hur det är med den saken.

Hälsningar

Roger

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter på om just BMW-motorcyklar klarar sig utan blyersättning, men generellt är det så att motorer med aluminiumtopplock klarar sig utan blyersättning då de alltid har ikrympta sätesringar av stål.

Det är gjutjärnstopplock som ligger i farozonen då dessa oftast har sätena frästa direkt i godset. Gjutjärnet klarar inte av de mikrosvetsar som uppstår när den glödande avgasventilen stänger mot sätet som sedan rycker loss några molekyler av sätet varje gång ventilen öppnar. Det är där som den gamla blytetraetyltillsatsen eller dagens blyersättning lägger sig som en skyddande hinna mellan ventil och säte.

Vill man vara säker så häller man i en skvätt blyersättning då kostnaden är låg jämfört med en topplocksrenovering. En bra grej är att ibland kolla ventilspelet. Om detta minskar på avgasventilerna kan det mycket väl vara ett tecken på att sätena äts upp.

Jim Lundberg

Rulla till toppen