Eftermontera säkerhetsbälte

Fråga: Vi har en Chrysler från 1956, som det inte finns några bälten i och heller inga direkta fästpunkter – enligt min sambo. Nu vill jag att vi ska kunna åka ut och åka fast hans son är här, som behöver bälte. Så nu har jag lite frågor för att kunna ge svar till min sambo.

Jag har googlat och letat som en tok för att få några raka svar för att ge sambon, men jag lyckas inte hitta. Vi kan väl inte vara de enda som har barn i en veteranbil. När man är ute och åker så ser man ju flera som har sina barn med i bilen. De måste ju ha löst det på något sätt, men hur? Kör de olagligt?

1: Hur monterar vi ett bälte om inte fästpunkter finns?

2: Kan vi montera bara ett? Det är det enda som behövs.

3: Kan polisen ha synpunkter på att vi bara ett bälte om de stoppar oss när vi är ute och åker utan barn och tvinga någon av de i bilen att använda det annars ge ut böter? Eller kan man montera bort det smidigt och enkelt när man inte har med pojken?

4: Måste vi regga om bilen med bälte?

EP

Svar: Formellt föreligger det en skyldighet för fordonsägaren att låta genomgå en registreringsbesiktning efter utförda ändringar exempelvis eftermontering av säkerhetsbälte i bilar som inte är originalutrustade med fästpunkter för ändamålet. Vid en registreringsbesiktning ställs krav på själva bältet och dess infästningar med allt vad det innebär, typgodkännande, intyg och liknande. Ska man förenkla det väldigt mycket är det i princip bara en tillverkare som förstört en identisk bil som kan intyga detta. Därmed borde svaren på dina frågor 1, 2 och 4 vara besvarade och när det gäller fråga 3 tror jag att polisen kan ha en del synpunkter.

Hade bilen däremot haft fästen för säkerhetsbälten som monterats av biltillverkaren själv är det i allmänhet inga problem att eftermontera säkerhetsbälten utan att för den skull registreringsbesikta bilen.

Kan då barnet åka med ändå? Ja och nej. Är barnet längre än 135 centimeter är det tillåtet att åka i bilar utan säkerhetsbälten. Är barnet kortare än 135 centimeter får det endast åka med i en bil utan möjlighet att använda särskild skyddsanordning (E-godkänd barnstol/bälteskudde plus säkerhetsbälte) endast vid tillfälliga, kortare sträckor, men inte i framsätet. Det är förarens ansvar att se till att passagerare yngre än 15 år använder säkerhetsbälte.

Robert Gustavsson

Lagar:

Användandet av säkerhetsbälte och skyddsanordningar för barn regleras i 4 kap 10 – 10d §§ trafikförordningen (1998:1276) och i Transportstyrelsens föreskrift TSFS 2014:52. Regler om bilbälten och installation av bälten finns i 30 kap. TSFS 2013:63.

Trafikförordningen och annan lagstiftning hittar man här: lagrummet.se Transportstyrelsens föreskrifter kan man läsa här: transportstyrelsen.se

Rulla till toppen