Hjullager till MCB 1185

Fråga: Hej Classic Motor. Jag undrar finns det repsats med fasta lager till baknavet på Crescent bruksmoped 1185. Har mätt inuti bromstrumman ock det är 90 mm, och undrar om det finns möjlighet att sätta i fasta lager. Vidare så är jag helt enkelt ingen teknisk person, och har inte ägt någon moped på 55 år då jag var stolt ägare till en Monark Super Sport (Stockholmare).

Mvh Kent Persson

Svar: Man kan montera vanliga spårkullager i navet men då får man för det mesta lägga i någon form av plåtremsa som utfyllnad i navets hål då originallagret har tumdimension och spårkullagren har metriska mått. Dessutom måste man ha ett distansrör mellan lagren. Annars klämmer man sönder spårkullagren när man drar åt muttrarna på hjulaxeln.

Röret måste ha ganska exakta mått och får absolut inte vara för kort om det ska göra någon nytta. Allt detta är dock inte supersvårt men det kan krävas lite kunskaper och eventuellt en svarv.

Men det kan finnas satser i originalutförande som passar direkt. Kolla med Mopedrenovering.se om de har rätt satser till dina nav.

Jim Lundberg

Rulla till toppen