Hur fungerar verktyget för tändningsinställning?

Fråga: Hej. Jag köpte ett Eldi tändinställningsverktyg på mopedrenovering.se men det fanns ingen bruksanvisning med och dom hade ingen att tillgå. Kan någon här förklara för mig hur det fungerar?

Matte

Svar: Det bör väl fungera som en vanlig mikrometer där man vrider på en ratt. Ratten är graderad så att man kan se delar av en millimeter. Om verktyget exempelvis har en gängstigning av 1 mm så betyder det att tappen som går mot kolven rör sig 1 mm om man vrider ratten ett varv. Vrider man ett halvt varv så blir det 0,5 mm och så vidare. Ratten som kommer in från sidan ser ut att vara en stoppskruv som låser verktyget i inställt läge,

När man använder denna typ av verktyg så skruvar man ner det helt i tändstiftshålet. Sen vrider man på verktygets ratt tills det nätt och jämnt nuddar vid kolvtoppen när denna är i övre dödläge. Därefter backar man ner kolven en bit och drar ner verktyget lika mycket som den förtändning man vill ha – exempelvis 2,2 mm.

Nu vrider man vevaxeln försiktigt i rotationsriktningen tills kolven stannar mot verktygets tapp. Då står kolven i detta exempel 2,2 mm före övre dödläget och nu kan man justera in tändningen genom att vrida tändplattan tills brytarna precis ska till att öppna när kolven står i detta läge.

Jim Lundberg

Liknande typ av tändningsinställningsverktyg, men utan mikrometerfunktionen. Det undre verktyget har en adapterhylsa för topplock med M18x1,5-gänga.
Rulla till toppen