Kontrollera abriss på Lucas K2FC-magnet

Fråga: Hej. Det pratas mycket om abriss och hur man ställer det på svänghjuls magneter. Men hur gör man för att kontrollera abriss på en Lucas K2FC competition magneto?

Och vilka värden bör man ha, verkar som man får justera anliggningsklossen för att det skall bli bra gnista på en Lucas magnet. Hur klarar man abriss på en Vincent motorcykel som har 50 grader V-motor och Lucas KV- magnet?

Mvh

Zlim

Svar: Jag har tyvärr inte hittat några uppgifter för hur man kontrollerar fabriksinställningar på Lucas K2FC-magneten. Jag har mest data på brytaravstånd och hur man demonterar/monterar Lucasmagneter. Det finns en del filmer på YouTube som kanske kan förklara hur man kontrollerar abriss på denna magnet och vilket värde/mått det skall ha.

Det man kan göra själv är att testa lite olika brytaravstånd med ett gnistgap på cirka 5 mm och se vilket avstånd som ger den starkaste gnistan.

När det gäller Vincents V-twin så är det enkla svaret att magneten inte fungerar perfekt med 50 graders delning på cylindrarna. Om jag minns rätt så är det särskilda magneter till V-motorn men trots det så vill det gärna bli så att den ena cylindern får bra gnista på bekostnad av den andra. Man får inte ”full fräs” på bägge.

I praktiken är detta för det mesta inte något problem eftersom även den ”dåliga” gnistan räcker till så länge magneten är i bra skick och rätt justerad. Men om magneten börjar bli dålig så börjar det märkas tydligare att en cylinder får en sämre gnista.

Jim Lundberg

Rulla till toppen