Kan man byta en eker i taget?

Fråga: Jag håller på med en Monark M87 och några ekrar är av. Jag tänkte byta alla, jag undrar om det går att byta en och en? Har inte lust att ta bort alla på en gång.

Åke

Svar: Det går att byta en eker i taget, men hur enkelt det är beror på hur ekerflänsen i navet är konstruerad. Har man ett nav med ”nyckelhål” (nedre bilden) för ekrarna är det väldigt lätt att ta en eker i taget. När man lossat ekernippeln är det bara att haka ur ekern nere vid navet och haka i den nya.

Men om navet har små runda hål måste man dra ur hela ekern genom detta hål och då man har en uppsättning ytterekrar (9 stycken) och en uppsättning innerekrar (också 9 stycken) på vardera sida av hjulet så får man tänka till lite.

Ytterekrarna går för den mesta att dra ur en och en, men när det kommer till innerekrarna så är en eller flera ytterekrar i vägen. Då får man även lossa några av dessa för att få in innerekern på sin plats. Man kan även behöva demontera bakdrevet för att få bort och dit samtliga ekrar.

Undvik att böja en eker när den ska dit. Ekrar ska vara raka när de spänns upp. Man kan böja den en aning om det krävs. Men inte mer än att den går tillbaka till rakt tillstånd efteråt.

Börja dock med att göra två saker:

  1. Ta flera bilder av hjulet med mobilen – både närbilder och där hela hjulet syns. Detta kan vara till enorm hjälp om man tappar bort sig.
  2. Släpp ur luften innan du börjar. Om slangen är fullpumpad så trycker den fälgbandet mot ekernipplarna och när man sen börjar skruva på dessa kan de åsamka skador på fälgbandet – och i värsta fall på slangen.

För att underlätta framtida justeringar (nya ekrar kan sätta sig efter en tids körning) och kommande ekerbyten bör man smörja ekrarnas gängor med lite konsistensfett innan de monteras. Ha på sparsamt med fett så att det inte tränger in till slangen. Och nej – ekrarna kommer inte att gänga upp sig om de smörjs med fett. Friktionen mellan nipplarnas skallar och fälgen är för stor.

Jim Lundberg

Har man denna typ av slitsade hål i navets ekerfläns är det enkelt att byta en eker i taget. Det är bara att lossa ekernippeln och haka loss ekern ur navet.
Rulla till toppen