Registrera svensk flakmoped i Norge

Fråga: Hei. Jeg har kjøpt en gammel Crescent 1189 flakmoped fra en familie i Danmark. De kjøpte den i Sverige i 2008 av en ung mann fra syd i Sverige, som hadde kjøpt den fra en fabrikk der den hadde vert i bruk som lastmoped. Kan dere hjelpe meg med å få bekreftet hvilken årsmodell den er? Må ha dette for å få den registrert i Norge. Den er grønn av farge, har giret på styret, og er tre girs. Ramme nr. er 7567XX.

Mvh

Steinar Os

Svar: Äldre mopeder registrerades inte i Sverige så man kan inte hitta några mopeder i något register hos myndigheterna och på den vägen ta fram tillverkningsåret. Dessutom är det så att flakmopeder har sett likadana ut under lång tid så man kan inte heller datera dem genom att titta i reklambroschyrer.

Men det finns en möjlighet att får fram årsmodellen och det är om typskylten med beteckningen VoV 1189 finns kvar på ramen. På denna skylt finns även ett så kallat tillverkningsnummer som kan avslöja när mopeden sattes ihop i fabriken. Vi har en besökare som har dessa uppgifter och som kanske dyker upp här med en kommentar.

Men då måste du ta reda på om typskylten finns kvar på mopeden. Enbart ramnummer räcker inte för att bestämma årsmodell. Återkom när du kollat detta så kan vi lägga ut det numret här (jag maskade de sista siffrorna i ditt ramnummer med XX).

Jim Lundberg

Flakmoped 1189 från 1974 års broschyr.
Exempel på monteringsnummer på MCB 1293 (MCB E-Type)
Rulla till toppen