Vågar man köpa en Norsjö Shopper från tidigt 90-tal?

Fråga: Hej! Vågar man köpa en Norsjö Shopper från tidigt 90-tal? Den är fin och har elstart fram/back. Säljaren har inte startat upp den i och med att den ej varit igång kanske på 10-15 års tid. Saxonette automatare tvåväxlad på 1,5hk. Hur känsliga är dessa motorer när de stått länge? Torra packboxar? Som kan börja läcka/kanske inte… Startmotor? Slir på koppling mm?

Mvh Dag

Svar: Om Shoppern bara förvarats hyfsat torrt så bör det inte vara någon fara för rost inne i motorn. Packboxar kan visserligen torka med tiden, men den packbox som brukar paja först är den innanför svänghjulet/ankaret och den är relativt lätt att byta. Den på transmissionssidan brukar hålla sig mjuk längre då den är i kontakt med oljan i växellådan.

Viktigt är att man aldrig häller vanlig växellådsolja i en Saxonettemotor. Då kommer centrifugalkopplingen att slira våldsamt och det är inte alltid så enkelt att det räcker med att hälla i rätt typ av olja (ATF). Man kan behöva ta ur drivbackarna i kopplingen och tvätta rent beläggen från olja med thinner, aceton eller bromsrengöring (typ Bräkleen) för att de ska greppa igen.

Det som kan krångla på den typ av Shopper som du är intresserad av är elstarten som har en tendens att bli så klen att motorn knappt går runt vid start. Då kan det vara aktuellt att kolla kolen i den kombinerade starmotorn/generatorn och eventuellt att putsa kollektorn på densamma. Det kan även bero på spänningsfall i oxiderade anslutningar.

Sen är det ju en prisfråga. Vad den är värd kan jag inte svara på utan du får helt enkelt avgöra om du tycker att priset är vettigt. För det mesta så bör det räcka med att byta till ett nytt batteri, byta till ny ATF-olja (exempelvis Dexron III) samt att inspektera och eventuellt rengöra tank och förgasare. Kolla även att däcken inte har torrsprickor.

Jim Lundberg

Många packboxar går att byta utan att man behöver klyva motorn. Om man slår hål i sidan på packboxen med en syl kan man skruva i plåtskruvar och därefter dra ut den med hjälp av en tång.
Rulla till toppen