Hur många procent olja i Victoria?

Fråga: Vad jag undrar är eftersom min Victoria M51 nu har en fin Nikasil-behandlad cylinder samt en ny modern kolv samt smörjs med dagens syntetiska tvåtaktolja – kan jag inte blanda 1:50 som på utombordare? Eller ännu bättre som jag kör mina tyska SpartaNetten, cyklar med Sachs hjälpmotorer på 1:80.

Eller sätter bronslagret i vevstaken stopp för att tunna ut blandningen? I så fall kommer nästa fråga: Vad tycker du att ersätta bronslagret (som också blev renoverat) med ett nållager som kanske trivs med mindre blandning.

Hälsningar

Peter

Svar: Det bör fungera med två procent olja, men vänta tills du har kört in cylindern (ca 50 – 100 mil). Jag vet flera som kör mopparna på två procent trots att de har en bussning i vevstaken. Nållager klarar sig med väldigt lite smörjning, men jag tror inte att det går att bygga in i din vevstake.

Det kräver att vevstaken är härdad i hålet och det tror jag inte den är i ditt fall. Alternativet är att montera ett nållager med yttre lagerbana men jag tror inte det finns tillräckligt med gods i vevstaken för detta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen