Lossa låsta bromsar på uppställd bil

Fråga: Hej! Har ni något tips hur jag får loss låsta bromsar på en bil som stått 20-25år på en loge (JEEP FC 150). Alla fyra hjulen är helt stumma ingen växel i.

Tål bromstrummorna gassvetslåga? naturligtvis utomhus – dras ut med traktor.

Tacksam för alla tips

Mvh

 Peder Magnusson

Svar: Att enbart värma trummorna kan nog fungera, men det kommer att ryka rejält. Jag skulle nog börja med att ”massera” trummorna (eller direkt på fälgarna) med en bly- eller kopparslägga. Man kan dundra på ganska hårt, men givetvis med ett visst omdöme.

Man slår då både mot trummornas omkrets och mot utsidan (där hjulbultarna sitter). Man flyttar slagen varvet runt och kollar då och då om bromsarna har släppt. Men sen ska ju trummorna dras av. Här gäller det att få in backarna så långt att de kan passera den slitkant som snart uppstår i trumman.

Man får spreja in rostolja och försöka få justeringarna att släppa så backarna går ihop något.

Jim Lundberg

När man fått hjulen att snurra gäller det att dra av trummorna. Här gäller det att dra ihop backarna med justeringarna så att de inte hakar tag i den slitkant som ofta uppstår. Justeringarna får man försöka få loss med rostolja och ”massage” genom de hål som finns i skölden. På exempelvis Volvo Amazon finns det justerskruvar som sitter i ett aluminiumblock. Stål och aluminium vill gärna fastna i varann så där kan det behövas värme från gasol eller acetylen.
Rulla till toppen