Växelvajern har för långt hölje – vad göra?

Fråga: Hej. Nu har jag stött på patrull som det heter, Jag skall byta växelvajer på min flakmoped 1189 och fick hem den i veckan men den är för lång, ytterhöljet är 2,3 cm längre än originalet som satt på innan. Även om jag lossnar på växelarmen, hävarmen, och för den så långt till höger som möjligt så blir vajern för kort och kommer inte in så långt i handtaget så att den går att fästa.

Växelvajern och höljet är av den modellen att hölje och vajer inte går att ta isär då båda ändarna på vajern sitter på plats.

Ytterhöljet är med andra ord för långt för den skall ju anpassas efter längden från handtaget till stoppnippeln som sitter på växelarmen. Hur skall jag göra?

Hoppas att ni förstår vad jag menar.

Dock skall påpekas att företaget jag har beställt det ifrån har kontaktat mig och frågat om jag har fått fel grejer, deras hölje är 100 cm och vajern är 112 cm.

Mvh Putte Andersson

Svar: Jag har inga mått på vajrarna (det står bara artikelnummer i MCB:s reservdelskatalog), men om innervajern räcker från ”A” till ”B” så återstår bara att kapa själva höljet. Det är relativt lätt, men man bör ha en vass tväravbitare (som på bilden).

Först drar man av den lilla ändhylsan från höljet. Därefter tar man en kniv och skalar av plasten så långt som man vill korta höljet. Sen sträcker man ut spiralen så att varven ligger glest. Nu nyper man av ett drygt halvvarv i taget som på bilden ovan. Var bara försiktig så du inte klipper av någon kardel (tråd) i innervajern. Skjut avslutningsvis på ändhylsan igen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen