Frågor om Dynastart

Fråga: Frågor angående dynastart. Har putsat kollektorn och satt dit nya kol (4 st)

Behöver jag polarisera starten och hur kopplar jag?

Har uttag märkta M, 1/2, F, 1/2, A, och E. Sista är förstått jord och 1/2 och 1/1 anslutningar kondensator/brytare. Det är en tvåcylindrig tvåtaktsmotor och 12-volts elsystem.

Saknar relä till startdelen på dynastarten. Behövs det ett speciellt tillslagsrelä eller kan något enklare tillslagsrelä brukas?

Kan jag lägga fint slippapper också efter polarisering eller samtidigt för att slipa in kolen som ej var originaldel?

Om jag kopplar separat relä för start och dito strömbrytare och i övrigt ett relä för cykeln som helhet – går det när originalrelä är svårt att få fatt i och även dyrt?

Kalle

Svar: Nu har jag ingen aning om vad det är för motor så jag kan inte söka upp/hänvisa till något kopplingsschema vilket brukar dyka upp vid en snabb Googling om man bara anger modellbeteckning på motorn ihop med ”kopplingsschema” eller ”wiring diagram”.

När det gäller startreläet så måste man välja ett som kan klara den största startströmmen som dynastarten kan dra vid start. Men även detta kräver att man vet vad det är för motor. Vissa Briggs & Strattonmotorer har startreläer som kanske fungerar till din motor.

Att slipa in kolen med slippapper är en bra idé. Då får kolen full kontakt med kollektorns kopparsegment redan från början. Man lägger då ett fint slippapper (korn 240 – 400) i en slinga runt kollektorn med slipkornen utåt. Med kolen monterade (med fjädertryck) så vrider man runt ankaret fram och tillbaka tills kolens ändar har erhållit en konvex yta mot kollektorn.

I och med att det handlar om en dynastart, vilket är en kombinerad startmotor och generator, så bör det inte behövas någon polarisering* Det ska räcka med att göra ett startförsök så har alla magnetiska delar fått rätt polaritet på restmagnetismen.

*Polarisering gör man på likströmsgeneratorer för att de ska ge rätt polaritet på strömmen efter att de har stått oanvända länge eller genomgått en renovering.

Jim Lundberg

Rulla till toppen