Grålle

Blanda diesel och motorfotogen?

Fråga:

Hej!
Jag har en Ferguson Grålle fotogen sedan några år. När jag köpte den fick jag med ett fat motorfotogen, men jag kör så korta stunder att jag kör bara på bensin.

Nu till frågan: Jag har även en Ford 5000 som jag använder till snöplogning. Kan jag blanda i motorfotogenen i dieseln, och i så fall hur mycket? Om jag inte minns fel blandade försvaret i lysfotogen i dieseln för att undvika kristallisering vid kallt väder. Vad är skillnaden på lysfotogen och motorfotogen?

Med vänliga hälsningar
Jan-Åke

Svar:

Hej Jan-Åke!

Tack för din fråga.

Jag ska erkänna att jag aldrig hört talas om några procentsatser som anger blandningsförhållandet för fotogen i diesel. På den tiden man gjorde så var det, vad jag minns, upp till tycke och smak så att säga. Det bekräftas också av de äldre erfarna skogstraktorägare jag frågat. Dessutom var dieseln som produkt sämre än idag vilket bland annat innebar att den hade en viss förmåga att fälla ut paraffiner vid kallt väder. Därav anledningen att späda den med fotogen.

Då jag antar att det fat med motorfotogen som följde med din Ferguson Grålle är tämligen ålderstigen, motorfotogen som bränsle började fasas ut redan under 1960-talets förra halva, är det inte helt osannolikt att det nu finns föroreningar eller rent av vatten i den. Inte minst av den anledningen skulle jag inte ta risken att använda dess innehåll i bränslesystemet på en dieseltraktor.

Är det mycket bränsle kvar i fotogenfatet föreslår jag att du istället säljer det, men samtidigt talar om det är gammalt. Motorfotogen är nämligen eftertraktat av de verkliga veterantraktorentusiasterna.

Kör mer med din lilla Grålle. Alla blir glada av se en sådan. Den är fortfarande Sveriges vanligaste traktor och gjord för att användas.

/Per Ericsson

Rulla till toppen