Passande krök till Zündapp Combinette

Fråga: Jag har en Zündapp Combinette från 1961 som jag haft problem att hitta passande avgaskrök till. Har nu hittat en som passar, men alla jag provat kommer så nära framskärmen, kanske bara 1,5 cm.

Är detta som det ska vara eller vad kan det vara för fel? Skärmen går inte att justera vad jag kan se.

Lars-Ove Franzén

Svar: Jag har inte skruvat med, eller ägt, en Combinette men tittar man på bilder tagna från sidan så ser det snarare ut som att det är cirka 5 cm mellan skärm och krök (på bilden ovan en Zündapp från 1963). Gaffeln har visserligen bottenlänksfjädring och en fast framskärm så skärmen kommer inte närmare kröken vid en inbromsning, men 1,5 cm är ändå rätt lite.

Kollar man på exempelvis Ettans mopeder så har de två olika krökar till Combinetten:

423

428

Om man tittar på bilderna på deras hemsida så ser det ut som kröken till 428 har en mer slimmad böj, men det är mest en gissning från min sida. Om man vill lägga ner lite arbete så kan man kapa kröken vid flänsen till rätt längd. Sen får man slipa/borra ur själva flänsplattan så att hålet blir så stort att man kan sticka in kröken i hålet. Man svetsar sedan fast kröken från cylindersidan av flänsen. Rörets ände ska då ligga i liv med flänsen på cylindersidan.

Använder man MIG eller TIG och svetsar punktvis och låter det kallna mellan varje punkt så bör kromet klara sig utan missfärgning (den kommer sen när man kört ett tag). Efter svetsningen får man slipa ner punktsvetsarna så flänsen sluter tätt mot cylindern.

Jim Lundberg

Zündappreklam från 1961.
Förslag på hur man kan svetsa dit kröken på flänsen efter kapning.
Rulla till toppen