Byta packbox på ILO Piano

Fråga: Hej Jim! Har en ILO Piano med trampor tvåväxlad (Monark Monarped 1957-58) Problemet har jag skrivit tidigare… Oljan till remmen/kopplingen försvinner, troligen genom avgaserna.

Jo, jag har köpt en ny packbox, som jag tänkt använda på höger sida, dvs, den sida som remmen är placerad. Men jag hittar ingenting, där en packbox kan placeras. Är det så att packboxen är bakom kopplingsmojängen.

Måste jag ta bort kopplingen helt krävs en tång som kan dra isär korgen. Jag har ingen sådan i skrivande stund, så jag vill gärna veta om jag behöver köpa en sådan, för att ta loss själva korgen. OCH FINNS DÅ packboxen bakom denna?

Packbox har jag redan. Kort o gott: Skall kopplingskorgen demonteras för att komma åt packboxen?

Ps: Litet dyrt att köpa verktyg, om jag inte måste. Ha, ha… Tänkte pyssla litet med moppen i morgon förmiddag.

Mvh

Daniel, Åseda

Svar: Man behöver inte ta bort kopplingskorgen (där lamellerna sitter) för att byta packboxen i vevhuset (som ska hindra oljan från att läcka in och dessutom möjliggöra vevhuskompression). Däremot måste man ta bort tandrullen på vevaxeln eftersom packboxen sitter under denna (pilen på översta bilden). Rullen sitter hårt på en kona och måste dras bort med en särskild avdragare.

Rullens inre kant är tunn och skör så en vanlig två- eller trearmad avdragare är inte att rekommendera då dessa kan bryta sönder kanten. Jag har inte hittat någon som säljer avdragaren, men har tidigare lagt ut måtten på den så man kan tillverka en egen.

För att få ur packboxen utan att dela på motorn tar man en syl och knackar in den på två eller tre ställen i sidan av packboxen. Man får dock vara försiktig så man inte driver in sylen i det bakomliggande ramlagret. Sen skruvar man i plåtskruvar i hålen som sylen gjort och drar i dessa skruvar med en tång. Du hittar en komplett reparationsanvisning för ILO Piano (och 20 andra motorer) i Stora Tvåtaktsboken, del 1)

Jim Lundberg

Packboxen kan man dra ur genom att skruva i plåtskruvar som man kan dra i med en tång.
Rulla till toppen