Årsmodell på Mustang 618 Cross Special

Mustang Cross special ur 1973 års katalog.

Fråga: Hej. Har precis införskaffat en moped och undrar om ni kan hjälpa mig att hitta rätt årsmodell. Det sitter en typbeteckningsskylt under sadeln som det står VoV 1609 Mustang 618 cross special på. Mopeden är blå med kromad tank och skärmar och det sitter en päroncylinder på motorn. Bilden är på tankdekalen.

Mvh Micke

Svar: Äldre mopeder är inte registrerade hos myndigheterna och finns därför inte i fordonsregistret där man annars kan se årsmodell med mera. Det man kan göra är att leta upp daterade reklambilder och jämföra dessa med den moped man har. Man kan dock komma rätt nära i årgång genom att titta i botten av hastighetsmätare där det brukar vara instansat tillverkningsmånad och år för mätaren (exempelvis 4.75 som betyder april 1975).

Men det säger bara när mätaren är tillverkad och den kan vara något äldre än mopeden den hamnat i vid tillverkningen – eller så kan den blivit utbytt på senare år. På framsidan av Zündappmotorerna så sitter det en typskylt där tillverkningsåret (Baujahr). Tyvärr så saknas skylten ibland eller är oläslig av hjulsprut från framhjulet. Och även här så säger det bara när motorn är tillverkad och den kan också vara något äldre från fabrik – eller utbytt av någon tidigare ägare. Zündappmotorerna hade päroncylindern till och med 1974 – sen kom den stora fyrkantiga cylindern. Men även cylindrar kan bytas ut.

Jim Lundberg

Mustang Cross special ur 1972 års katalog.
Bild på Mickes tankdekal.
På undersidan av hastighetsmätare kan man hitta tillverkningsmånad och år. Denna mätare är då tillverkad i april 1975 (inringat: 4.75).
På framsidan av Zündapps mopedmotorer sitter det en typskylt där motorns tillverkningsår är instansat. Motorn på bilden är då tillverkad 1961 (Bauj. = Baujahr = tillverkningsår).
Rulla till toppen