Rikta bucklor i avgasrör

Fråga: Hej, jag har för mig att jag har sett ett tips här hos Experten, att man kan rikta/ta ut bucklor på ett avgasrör till en gammal mc genom att trycka igenom en massa kulor av passande storlek. En kula trycker in den förra och så håller man på tills de trillar ut i andra änden. då har alla ojämnheter tryckts ut inifrån. Lite värme kanske underlättar.

Jag har använt sökfunktionen och tittat igenom 27 sidor fulla med allt om avgasrör, men inget om detta. Har jag drömt?

Kan dessa kulor funka, måttet är rätt, 35 mm, men är de för ojämna i ytan?

Anders

Svar: Du kanske har läst om detta i tidningen Classic Motor? I nummer 3/2021 visar vi hur man kan trycka ut bucklor i avgasrör genom att man drar en konisk plugg av stål genom en tillbucklad avgaskrök. Några kulor kan jag dock inte komma ihåg – kanske bara var som ett tips i texten?

Att knacka igenom kulor på rad kan nog fungera och även om kullagerkulor vore bäst för ändamålet (jämna och blanka) så bör det nog fungera med de kulor som visas i din länk. Viktig är att man smörjer kulor och krök för att minska friktionen så att maximal kraft går till att trycka ut bucklan och inte till friktion.

Värme underlättar men då måste man värma till rödvärme och då blir kromet blått. Tänk bara på att den invändiga diametern kan variera utefter rörets längd så att kulorna kan kilas fast och/eller orsaka bucklor som går utåt om de tvingas in i en smalare del av röret.

Jim Lundberg

Rulla till toppen