Hur fungerar gashandtaget på Husqvarna Novolette?

Fråga: Hej. Hur fungerar original gas-/kopplingshandtag till Novolette 3311? Skall tomgång endast finnas vid det lilla klickläget i handtaget, för att sedan låta motorn dö när man fortsätter vrida mot frikoppling?

/Knut

Svar: Nu var det länge sedan jag körde en 3311, alltså en Novolette från 1953 med REX-motorn, men jag har för mig att gashandtaget har följande två funktioner: 1. När man släpper på gasen helt så minskar inte bara gaspådraget utan motorn frikopplas samtidigt. 2. När man gasar så kopplas motorn in till drivremmen och gaspådraget ökar. Vid start och avstängning av motorn använder man ett separat litet handtag till pysventilen.

För att detta ska fungera har gashandtaget två vajrar – en till förgasaren och en till frikopplingen (som består av två kulor som låser upp remskivan mot utgående axeln). Men jag har för mig att motorn stannar även när man drar av gasen. Det är i alla fall så jag minns det. Om förgasaren saknar en trottelstoppskruv (tomgångsskruv) och man vill att motorn ska gå på tomgång när man frikopplat bör det gå att ställa tomgången med vajerspännaren på gasvajern.

Någon som vet mer?

Jim Lundberg

Rulla till toppen