Kopplingsschema till Monark M300

Fråga: Har du Jim elschema speciellt kabeldragningen emellan tändspole, ljusspole och tändstift till Monark CZ-motor M300?

Skall göra ett nytt elkablage med utanpåliggande tändspole och kondensator.

Tacksam för hjälp.

mvh Dennis

Svar: Jag har bara ett generellt kopplingsschema som egentligen visar hur Stensholm och Bosch har kopplat delarna innanför svänghjulet, men det bör vara lika på CZ-motorn (Andercz kan säkert berätta hur det ligger till).

I korthet är det så här: De båda ljusspolarna är parallellkopplade och ger därför samma spänning (volt) som en ensam spole, men dubbelt så hög ström (ampere). Den inbyggda tändspolens primärlindning är ansluten till brytare och kondensator.

Om du vill bygga om till en utanpåliggande tändspole (bra grej!) så kan du byta ut den gamla tändspolen mot en ljusspole – eller så skalar du av all gammal tråd på den gamla tändspolen och lindar på cirka 200 varv (okritiskt) med emaljerad koppartråd med en tjocklek på 0,7 – 1,0 mm (okritiskt).

Denna lindning ska jordas i ena änden (okritiskt vilken ände) och dess andra ände ansluter man till brytare/kondensator. Från samma anslutning drar man sedan ut en kabel till primäruttaget på den utanpåliggande tändspolen. Vill man lyxa till det med en dödarknapp på ansluts den till samma kabel som då jordas när man trycker på knappen. Kondensatorn kan man flytta upp till den utanpåliggande tändspolen om man så vill.

När det gäller hela motorcykelns elkopplingar så finns det två olika varianter (se nedan).

Jim Lundberg

Kopplingsschema (Stensholm & Bosch). A = Tändspole, B = ljusspolar, C = brytararm, D = kondensator, E = tändkabel till tändstift, F = kabel till belysning, G = matning till utanpåliggande tändspole.
Rulla till toppen