Kort eller lång vevstake på min Zündapp?

Fråga: Hej igen Jim! Nu är jag fundersam, jag har plockat bort cylindern och kolv för att kunna se om jag har lång eller kort vevstake på min Mustang Cross moppe. Du har ju skrivit om detta innan och visat med bilder, att den korta är 79 mm och den långa är 84 mm jag har mätt min och jag får den till 82 mm med skjutmått och runt det med tumstock också.

Sen när man läser om kolven så skriver en del att kolvbulten sitter över mitten på den långa modellen. På min sitter kolvbulten under mitten. Men vevstaken är i stål på denna, så frågan är kan någon berätta om det är den långa eller korta?

Micke

Svar: Det finns två längdmått för den långa staken om man mäter som du gjort – alltså mot toppen på vevskivan upp till änden på vevstaken. 84 mm är ett mått, men det kan även vara 82 mm och det är ju vad du kommit fram till, Du har alltså den långa staken i din motor. C/C-måttet på långa staken är dock alltid 91 mm.

Att det kan skilja i mått när man mäter från vevskivan kan bero på att vevskivorna är lite olika gjorda. Eventuellt också om godset i vevstakens lillände har olika tjocklek. En kolv som är avsedd för den långa staken har en kolvbultshöjd på cirka 19,5 mm om man mäter som på bilden nedan – alltså från kolvbultshålets överkant till kolvtoppen.

Jim Lundberg

Mickes vevstake visade sig vara 82 mm från vevskivan till änden vilket betyder att detta är den långa staken. Men detta mått kan även vara 84 mm på långa staken beroende på hur vevskivorna ser ut. Men i bägge fallen är det samma längd på vevstaken c/c-mått vilket är 91 mm på långa staken.
Här har vi en annan Zündappvevaxel som även den visar 82 mm = länga staken.
Om man bara har kolven till vevaxeln med långa staken så är måttet från överkant i kolvbultshålet upp till kolvtoppen cirka 19,5 mm.
Rulla till toppen