Indexera tändstift på tvåtaktare

Fråga: Hej. Jag har hört att man kan indexera sina tändstift. Dvs. att man på en 2-taktare ser till att gnistgapet på tändstiftet är riktat mot insuget för att få bättre förbränning. Nu har jag hört från ett håll att man skall ta bort originaltätningen på stiftet och endast ha det shims man använder för att få stiftet åt rätt håll som tätning och från en annan har jag hört att originaltätningen skall vara kvar.

Anledningen till att originaltätningen skall bort skall vara att stiftet kan komma för högt upp och då kan man förlora kompression. Själv tänker jag som så att så länge stiftet inte kommer för långt ner eller för högt upp så kan det ju inte spela någon roll?

Vh Matte

Svar: Jag är inte helt insatt i ämnet, men jag vet att man exempelvis inom dragracing shimsar in tändstiften så att sidoelektroden inte ska skymma merparten av den komprimerade bränsleblandningen när gnistan kommer. Man märker då porslinsisolatorn med ett tuschstreck så att man vet hur sidoelektorden står när stiftet är fullt åtdraget. För att kunna ändra sidoelektrodens läge lägger man shims under tändstiftet så att det stannar i rätt läge. Effektvinsten är marginell, men jagar man hundradelar på stripen så…

Att sidoelektorden skulle behöva stå i en viss position relativt insuget på en tvåtaktsmotor har jag dock svårt att tro eftersom bränsleblandningen först ska igenom insuget, sen in i vevhuset och därefter upp genom överströmningskanalerna och sist ut genom portarna i cylinderväggen. Möjligtvis att elektroden skulle kunna stå i en viss position till portarna i loppet, men knappast till insuget. Vissa tvåtaktare har osymmetriska förbränningsrum och/eller ocentrerad placering av tändstiftet och då kan – möjligen – läget på elektroden spela in.

Skillnaden i kompression beroende på om man shimsat upp eller ner tändstiftet måste nog vara försumbar – även på en liten mopedmotor på ynka 50 cc. Om vi tar ett vanligt tändstift med M14-gänga så har det en gängstigning på 1,25 mm. Det betyder att stiftet rör sig axiellt 1,25 mm per varv (360 grader), och mer än ett varv behöver man ju inte vrida stiftet för att sidoelektroden ska stå som man vill. Tändstiftets area är 1,27 cm2 och om man vrider det ett helt varv (360 grader) så har det skett en volymförändring i förbränningsrummet på mindre än 0,16 cc.

Jim Lundberg

Rulla till toppen