Lossade fel plugg på Husqvarna 120 cc

Fråga: Hej. Jag skulle kolla oljenivån för första gången på en Rödqvarna 120cc. Tänkte mig inte för och trodde att den stora bultskallen framför kicken på motorns högersida var nivåplugg. Borde fattat bättre då den var gängad åt fel håll och lång. Tog bort bulten men satte tillbaka den direkt. Har jag sabbat något på insidan av kåpan. Måste jag i så fall ta av kåpan mm? Kicken fungerar utan något missljud.

Arne

Svar: Det bör inte ha hänt något, bara du inte kickade utan bulten på plats. Det som sitter på denna bult är kickdrevet samt den fjäder som ska knuffa drevet mot klokopplingen på vevaxeln. Det är alltså bara de delar som ligger till vänster om den streckade linjen på bilden som påverkats av att du lossade bulten.

Om kicken fungerar som det ska bör inget ha ramlat loss. Spiralfjädern sitter ju i spänn och håller kickdrevet på plats – även om man drar ur bulten (fast jag vill inte rekommendera att man gör det om, utifall…). Om fjäder eller drev ramlat bort så fungerar inte kicken utan ”slirar” bara.

PS: Nivåskruven sitter framtill på samma kåpa och är (om den inte är utbytt) en kullrig spårskruv😊

Jim Lundberg

Rulla till toppen