Klyva Husqvarna Flinta för byte av kickfjäder?

Fråga: Hej. Måste jag skruva isär hela motorn om jag ska sätta i en ny fjäder till kicken på min Husqvarna Flinta-motor? Har aldrig haft isär den förut, tvåväxlad fot är det och det ser grymt ut när man kollar på sprängskissen.

Mvh Kent

Svar: För att byta kickfjädern måste motorn klyvas. Det är inga konstigheter och det ger samtidigt en möjlighet att se över och byta lager och packboxar i resten av motorn. I Stora Tvåtaktsboken, del 1, finnes en reparationsanvisning för den handväxlade Flintamotorn som är identiskt med din motor – undantaget själv växelmekanismen.

När du byter fjädern passar du på att byta det lilla stoppgummit till kicken som brukar vara slitet – eller saknas helt (syns på nedre bilden och finns nytillverkat). När du monterar den nya kickfjädern ska du bara spänna upp den så mycket att kicken går tillbaka helt utan att tveka efter varje kick. Spänner man fjädern för hårt kan den brista i förtid.

Jim Lundberg

Kickstoppet i gummi brukar vara mosat – eller saknas helt. För att byta detta pressar man ut den lilla pinnen som sitter i blocket (pilen).
Rulla till toppen