Lossa baksving på MCB Compact

Fråga: Har en Compact 1252 och tror att svingen är sned. När jag plockat av allt även muttrarna till svingaxeln var det stopp. Axeln rörde sig inte alls på något håll hur mycket jag än slog. Vågade inte skada gängorna så jag gav upp. Kan den ha rostat fast eller hur skall jag få av den?

Claes Lönn

Svar: Axeln till baksvingen brukar rosta fast rejält i sitt rör genom ramen. Dessutom brukar även gummibussningarnas (Silentblock) inre stålhylsa rosta fast mot axeln. Den milda metoden är att dränka in axeln med 5-56 eller WD40 och låta det dra några timmar. Sen knackar man på axelns ände med en koppar- eller mässingshammare och hoppas på det bästa. Många lätta slag är bättre än få hårda. Har axeln en mutter på var sida så hjälper det att man drar åt den ena sidans mutter när man knackar mot andra sidan – och omvänt.

Hjälper inte detta får man ta en gassvets (möjligtvis gasol) och värma röret i ramen där axeln löper. Detta brukar resultera i att både lacken och silentblocken brinner upp, men man kan köpa en hel sats med axel och silentblock för några hundralappar. Får man ur axeln utan värme så kan det ändå vara så att gängorna tagit skada – trots ”mjuk” hammare. Då får man fila till de yttersta gängorna till muttern går på igen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen