Bosch strålkastare på lättviktare

Fråga: Hej Jim. Jag har en undran om en Bosch strålkastare på en lättviktare. Det finns två glödlampor på den – en med hel- och halvljus och det satt en 15/15 w lampa i den men systemet ger ju inte mer än 7 watt på Sachs M32 vad jag hört. Sedan sitter det en liten 2,4-watts E10-lampa. I vilket sammanhang har den för funktion och när ska den lysa?

Hälsningar Sten-Åke

Svar: Sachs 98-kubiksmotorer hade två olika tändsystem varav det ena (som syns på bilden ovan) var gjort för att driva en 15-wattslampa i strålkastaren. Har du tändsystemet som på bilden ovan med två ljusspolar som sitter 120 grader från varandra så kan du använda 15/15-lampan som sitter i strålkastaren. Den lilla lampan kallar man för ”parkeringslyse” vilket är lite märkligt eftersom dessa motorcyklar saknade batteri.

Visst kan man stå parkerad med motorn igång så att detta ”parkeringslyse” lyser, men det känns mer som att den lilla lampan mer skulle kunna vara ett positionsljus så att man syns (?) i trafiken dagtid utan att behöva nöta på huvudstrålkastarlampan. Men enligt kopplingsschemat nedan så har du den rätta strålkastaren med rätt innehåll.

Jim Lundberg

Om man högerklickar på bilden så kan man få den förstorad om man väljer ”Öppna bild i ny flik”. Och/eller så väljer man ”Spara bild som” för att ladda hem den till sin dator/mobil.
Sachs 98-kubikare fanns även med ett 5-watts tändsystem som syns på denna bild. Här sitter spolarna i 90 graders vinkel relativt varandra. Har man detta system ska framlampan vara på 7,5 volt och endast 5 watt.
Rulla till toppen