Har jag en äkta Stockholmare?

Fråga: Har införskaffat en Monark (Stockholmare) typ 1278, Husqvarna Flinta 3vxl fot. Det står också Maraton sport från 1965 med ramnummer 5453XX min fundering är går det att kolla om detta är en äkta stockholmare genom ramnumret? Har nu fått tag på VoV-nummer på min flinta:  VoV 1278, 0030801

Hälsningar 

Crister Åström, Umeå

Svar: MCB (Monark Crescent Bolagen) sålde sina mopeder under många namn, så kallad dekaltrimning. Ett av dessa varumärken var Maraton. Det som skilde exempelvis en Maraton från ”originalen” Monark eller Crescent var nästan alltid enbart dekalerna.

På bilden syns en Crescent 1278 ur 1968 års katalog. Där syns även lackalternativen som fanns då. Om din är en äkta, så kallad Stockholmare, bör den se ut som på bilden. Jag har tyvärr ingen bild på 1969 års modell, men detta år kom även MCB 1279 som istället fick en Sachsmotor, samt MCB 1289 – ”Krom-stockholmaren”. Du kan läsa mer om Stockholmarna på sajten Raketsport.

Vi har en besökare, Fredrik, som tydligen sitter på fabriksuppgifterna för MCB:s mopeder och vi får hoppas att han kan vidareutveckla svaret om din moped via ramnumret (jag maskade de två sista siffrorna) samt monteringsnumret (0030801) vilket säger mer om tidpunkten som mopeden monterades i fabriken.

Jim Lundberg

MCB 1278 från 1968. Jag har nog tecknade bilder på samtliga delar så om det är någon särskild del du undrar över så kan jag leta fram och publicera den här
Bild på Cristers typskylt. Det jag kan reagera på är att skylten sitter på en löstagbar kåpa och inte direkt på ramen. Flyttar man över kåpan till en annan moped ”blir” ju denna en Stockholmare, Någon ägare till en Stockholmare som har samma montering? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.
Rulla till toppen