Hur riktar man en aluminiumlist?

Fråga: Hej, Hur riktar man en gammal aluminiumlist utan att den går sönder? Har en lite missformad list till en BMW Isetta som ska sitta under på sidan under fönstren. Den är lite krökt utan skarpt veck och behöver återfå sin rätta form men är rädd att förstöra den. Gissar att det finns knep att ta till för att få den formbar. Kan man värma med varmluftspistol och få dem riktbara?

Sven

Svar: Om listen enbart är krökt så kan man återställa dess form genom att man bockar den med händerna runt en träbit som man har sågat till så att den har något mindre radie än karossen där listen ska sitta. Anledningen till den mindre radien är att listen kommer att fjädra tillbaka en viss del och därför måste man överbocka den en aning.

Man kan testa med att värma listen med en varmluftspistol så att den blir så pass varma att det fräser om den när man stänker vatten på den. Aluminium mjuknar oftast efter uppvärmning och håller sig mjuk några dygn (trots att den kallnat) innan den blir hård igen. Jag brukar värma med gasol till cirka 300 grader (en tandpetare blir brun i änden när man trycker den mot ytan om denna uppnått 300 grader). Då mjuknar de flesta aluminiumlegeringarna, men det finns även en risk att man smälter ner detaljen när godset är tunt. Aluminium ”varnar” inte när det ska till att smälta utan ”Plötsligt händer det” för att citera reklamen för lotter.

Om listen även har hack, bucklor eller är tilltryckt så att även dess profil är skadad kan man göra som på de tre nedersta bilderna. Detta förutsätter att listens profil är halvmåneformad. Man tar två aluminiumbitar och borrar i skarven mellan dessa med en borr som har samma diameter som listen är bred. Sen måste man polera rännan som uppstått efter borrningen så att den blir i det närmaste spegelblank. Denna aluminiumbit ska användas som mothåll och då får den ju inte vara randig och repig efter borrens framfart eftersom detta kan överföras till listen.

Sen tar man en bit plattjärn som man rundat av i ena kanten och denna vänder man mot listen som nu ligger i mothållet. Nu knackar man försiktig ner eventuella bucklor och liknande och mothållet ser till att listens form blir den rätta.

Jim Lundberg

Svens Isetta – utan lister.
Listerna är lite oformliga och tilltufsade i ändarna.
Här tillverkas ett verktyg (mothåll) om listens profil blivit tilltufsad. Man klämmer ihop två aluminiumbitar och borrar sedan mitt i skarven mellan dessa.
En av bitarna används sedan som mothåll där man lägger ner listen i rännan som uppstått efter borrningen. Men först måste ytan i rännan slipas och poleras så att det inte uppstår avtryck i den relativt mjuka listen.
Med ett rundslipat plattjärn som ”dorn” knackar man sedan försiktigt på listens insida. Mothållet ser till att det tar stopp när bucklorna är utplattade och rännan bibehåller även listens profil.
Rulla till toppen