Zündapp Combinette som tappat gnistan

Fråga: Hej. Tog bort svänghjulet på min Zündapp Combinette 428 från 1961, för att komma åt skruvarna som håller höger motorkåpa. Monterade sedan tillbaka. Bra gnista innan, men nu har jag ingen gnista, vad kan ha hänt – har jag kommit åt nåt?

Har även haft cylinder och topplock borta för sotning och packningsbyte.

En annan fråga, på min 2-växlade finns väl ingen växelklocka som på 3-växlade?

Mvh

Lars

Svar: För att lossa den högra kåpan (transmissionskåpan) så måste man skruva bort ett antal långa skruvar på motorns vänstra sida som går genom hela blocket. Se bild nedan. De inringade skruvarna måste bort för att kåpan ska lossa. Man ska inte behöva lossa tändplattan för att få ur de tre främre skruvarna, men om du har lossat tändplattan så kan det vara idé att göra det igen och kolla så ingen kabel kommit i kläm.

Kolla även att brytarnas kontakter är rena. Minsta dammkorn, eller olja, kan ställa till det. Dra en tygbit mellan kontakterna – gärna indränkt i thinner, aceton eller bromsrengöring (typ Bräkleen). Kolla även så att eventuell kabelsko på kondensatorn inte ligger mot kondensatorns hölje.

När det gäller växellådan på den handväxlade Zündappmotorn med två växlar så saknar den växelaxeln med sin pedal, växelvalsen samt klockan. Det som egentligen är ”klockan” i fotväxlade Zündappmotorer är den klockformade mutter som sitter längst till höger på motorn och som man vrider runt vid växeljustering. Klockan låser man sedan med två skruvar.

Det är en dragkilslåda även i den handväxlade motorn men där drar växelvajern i en arm (25650) och i nedre änden på armens axel sitter en liten plåtbygel med en ”hästsko” (25658) som påverkar dragkilen. Det finns inga justeringsmöjligheter annat än med längden på vajern.

Jim Lundberg

För att lossa transmissionskåpan på Zündappmotorns högra sida måste de inringade skruvarna lossas. De överkryssade ska man inte lossa.
Den handväxlade motorn har en växelarm (25650) där man ansluter växelvajern. I nedre änden av axeln sitter plåtbygeln med sin hästsko (25658). Hästskon i sin tur hakas fast i ett spår i dragkilen.
Rulla till toppen