Samma längd på vevstaken på Husqvarna Mod 24 och Mod 30?

Husqvarna Mod 24 med tvärspolning.

Fråga: Är det samma längd på vevstaken på en Husqvarna M24 och M30? Alltså passar vevpartierna mellan motorerna, de har ju olika typ av kolv.

Lennart Johansson

Svar: Jag har tyvärr inga motorer att mäta på, men tittar man på reservdelsnumren har Husqvarna Mod 24 (Svartqvarna) samma reservdelsnummer på vevaxeln och vevstaken som Mod 27 (Rödqvarna) och senare modeller på två av bilderna här, nämligen M-25231. Men på bilden längst ner till Mod 27 har vevstaken reservdelsnummer M-25229. Här kan man även se att de konvexa kolvarna till Mod 27 har olika reservdelsnummer (M-25673 respektive M-25322),

Varför kolvarna med konvex topp till den vändspolade motorn som dök upp i Mod 27 och senare modeller har olika nummer vet jag tyvärr inte, men det kan vara smärre förändringar. Jag tror dock inte att kolvbultshöjden skiljer sig åt och då bör ju samtliga vevstakar – oavsett motor – vara lika långa. Någon som vet mer? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Husqvarna Mod 27 med vändspolning. Här ser man att vevstaken har samma reservdelsnummer som på Mod 24: M-25231.
Här har vi ytterligare en bild till Mod 27 med vändspolning, men här har vevstaken ett annat reservdelsnummer: M-25229. Men vevskivorna har samma nummer på samtliga bilder. Däremot har de konvexa kolvarna olika nummer av okänd anledning.
Rulla till toppen