Avrosta bensintank på Saab 96

Fråga: Hej Jim! Jag läste en intressant artikel av dig om rostborttagning, artikeln är visserligen från 2020 men rost har ju inget bästföredatum 🙂 Jag håller på att renovera en Saab 96 V4 från 1979 och nu har turen kommit till bränsletanken.

Bilen har stått i ett förråd i 25 år så det är lite pyssel fram till uppstart. Min fråga gäller hur länge blandningen skall finnas i tanken? Är det bara att blanda och skvalpa runt eller bör tanken stå med citronsyralösningen en längre tid?

Mvh

Magnus Magnusson, Borås

Svar: Citronsyran kommer i pulverform och blandas med vatten. Blandningsförhållandet är okritiskt men 1 till 2 deciliter syra till en liter vatten fungerar bra. Det handlar egentligen bara om tid – ju mer syra, desto fortare försvinner rosten och omvänt.

Men processen är relativt långsam och dessutom förbrukas den syra som ligger närmast rosten när denne fräts bort. Detta innebär att man helst måste fylla hela tanken (rätt mycket vätska när det gäller bilar) och sedan låta syran verka på rosten. Dessutom bör man vicka lite på tanken då och då så att ny, fräsch syra kommer intill rosten.

För att slippa blanda till en jättesats med citronsyra/vatten kan du exempelvis blanda till en hink (ca 10 liter) och hälla i denna i tanken. Sen får den mängden verka mot exempelvis botten tills all rost försvunnit där. Sen får man lägga tanken i en annan position så att syran får ligga mot en ny yta och verka tills denna också är avrostad. Så får man hålla på tills hela tankens insida är avrostad. Att hålla lite värme på syran (50 – 70 grader) påskyndar processen som kan ta allt från några timmar till några dygn – beroende på syrakoncentration och hur tjockt rostlagret är.

Efteråt ska tanken sköljas noga med vatten, gärna varmt sådant och avslutningsvis så bör man neutralisera eventuell kvarvarande syra med något alkaliskt. Annars kan syran i sig orsaka nya rostangrepp. Några liter varmt vatten med en maskindisktablett eller med några matskedar målarsoda räcker för att neutralisera syran. Häll i, skaka runt en stund och häll ur. Skölj en sista gång med rent vatten. Se till att torka ur tanken snabbt då kvarvarande vatten givetvis kan få det att rosta igen. Lägg tanken i ett varmt utrymme eller använde en skotork (med fläkt) eller hårtork för att snabbtorka den.

Jim Lundberg

Citronsyra finns visserligen i närmsta livsmedelsaffär, men håller där ett högt kilopris. Kollar man runt lite på nätet kan man köpa stora förpackningar till mycket lägre kilopris.
Rulla till toppen