Oxid i bensintanken på Jonsered motorsåg

Fråga: Hej! Jag har en motorsåg, en Jonsered Raket 60 från sent 60-tal. Färgen i tanken har släppt och aluminiumet har börjat ärga! Och det ger problem att det vita pulvret täpper förgasaren! Kan man göra något åt detta för att få det bättre eller sluta? Sågen används bara till museum och uppvisning.

Tias

Svar: Börja med att rengöra tanken med exempelvis avfettning så att alla rester av tvåtaktsolja försvinner. När tanken är garanterar fettfri häller man in en blandning av 1 del citronsyra och 10 delar vatten som får stå en stund. Syran kommer att fräta bort oxiden. Men då även aluminium lätt angrips av syror får man hålla lite koll och inte lämna tanken stående med syra i dagar.

När oxiden är borta kan det hända att aluminiumtanken har missfärgats på insidan vilket händer ibland beroende på legeringens beståndsdelar. Detta går oftast att skrubba bort med en flaskborste och lite diskmedel. Det är viktigt att man sköljer bort alla rester av syran efter avslutad behandling. Använd rikligt med vatten, gärna varmt sådant.

För att skydda tanken mot ny oxid kan man behandla den med någon form av tanktätningsmedel som man häller i tanken. Detta medel bildar sedan ett invändigt ”skal” som dels kan täppa till mindre hål och porer, men det förseglar även ytan så att oxid inte kan uppstå. Kolla bara att den tillverkare du väljer har en tanktätning som lirar ihop med aluminiumtankar.

Normalt ska tvåtaktsoljan skydda mot oxid, men om det är ett museiföremål som startas sällan kan det hända att oljan inte skyddar om uppehållen blir för långa. Alternativet är då att alltid ha full tank vilket kanske inte är så lyckat inne i museets lokaler.

Jim Lundberg

Men enbart bensin med tvåtaktsolja kan skydda effektivt mot oxider som exempelvis rost. På bilden syns en bensintank av plåt som blästrades invändigt för 24 år sedan. Hojen ifråga har hela tiden stått i ett ouppvärmt uthus och inte körts särskilt ofta. Längsta uppehållet var drygt 5 år. Här ser man att den blästrade, och obehandlade, insidan endast uppvisar några få rostprickar uppe på själva tanktunneln. Hojen har inte stått fulltankad, men oljan har en förmåga att krypa över stora ytor.
Rulla till toppen