Montera Husqvarna Flinta

Tappen A i växelsegmentet ska sitta mellan hårnålsfjäderns bägge ben (B). Du behöver nog byta kickstoppsgummit som sitter högst upp i blocket.

Fråga: Hej Jim. Försöker montera ihop min Husqvarna Flinta men förstår inte hur växelförararmen med släpskon ska sitta, den satt ju skruvad i det högra motorblocket. Ska tilläggas att jag är verkligen ingen mekaniker. men jag bifogar två bilder så kan du kanske kolla om jag är på rätt väg. tackar å det hjärtligaste för all hjälp, men det är svårt att bli klok på alla bilderna i tvåtaktsboken.

Mvh Kent

Svar: Husqvarna Flintamotorn i Stora Tvåtaktsboken (del 1) är en handväxlad Flinta medan din är en fotväxlad dito. Det är helt olika växelmekanismer på dessa två motorer. Men det är inga konstigheter med att sätta ihop en Flinta, oavsett om det är hand- eller fotväxel.

Låt kickaxeln och växelaxeln sitta kvar i den vänstra blockhalvan men stoppa i resten av växellådan i den högra halvan. Lägg i friläget (mittersta hacket i bild 2 & 5) och kolla att medbringaren ligger lika långt från ettans drev som från tvåans drev (bild 4). Om inte, så justerar man detta genom att vrida på den excentriska justerskruven (man ser skruvens låsmutter i bild 5).

När detta är klart lägger man på packningen på den högra blockhalvan och lägger på den vänstra halvan. Tappen A på bilderna ska då hamna mellan hårnålsfjäderns bägge ben (B på bild 1).

Jim Lundberg

Växelsegmentet på tvåväxlade motorer har tre urtag varav det mittersta (pilen) är friläget. Tappen A ska in mellan hårnålsfjäderns ben i andra blockhalvan.
Montera växellådan i den högra blockhalvan. Kick- och växelaxeln sätter man i vänster halva.
Lägg i friläge och kontrollera med exempelvis bladmått att medbringaren då ligger lika långt från dreven (pilarna).
Friläget är det mittersta hacket i växelsegmentet (där pennan pekar). Om medbringaren är förskjuten mot något av dreven justeras detta med den excentriska skruven som håller medbringaren. Skruven är låst med en låsmutter som syns precis ovanför pennan. Skruven kan brista om man drar åt låsmuttern för hårt och det är bättre att dra muttern lite mindre hårt (har ingen uppgift på moment) och därefter låsa den med Loctite. Avfetta noga först.
Rulla till toppen