Måste man blästra ytan innan elförzinkning?

Fråga: Hei! Som mangeårig leser av Classic Motor leser jeg Jim Lundberg sine artikler om TIPS og TRIX.  I oktoberutgaven fra 2015 er det en artikkel om El forsinking. Tenker nu at forsøke meg på dette og har kjøpt inn de forskjellige ingredienser som skal til. Jeg har plassert delene i en STRIPALL varmebad som tar bort all rust og gammel lakk etc. Det store frågan er da: Måste jeg sandblåse delene i tillegg til rengjøringen i Strip-all karet? kan Jim svare meg på dette?

Mvh.

Stig Ove Rønning

Svar: Jag har visserligen testat och använt StripAll med gott resultat, men jag är inte exakt insatt i hur den arbetar och vad som ingår. Vissa rostborttagare lämna kvar en fosfatyta och den tror jag måste bort innan man kan elförzinka detaljen.

Det känns ju lite onödigt att först rengöra detaljen kemiskt med StripAll och därefter blästra den. Jag skulle nog testa med en annan detalj, exempelvis en plåtbit, som fått vara med i badet med StripAll och se om zinket fäster på denna utan blästring. Det kan ju räcka med att borsta rent detaljen och avfetta den med exmpelvis Yes handdiskmedel som är en effektiv fettlösare.

(Artikeln om hur man elförzinkar med vanliga hushållskemikalier finns i Classic motor nr 10/2015)

Jim Lundberg

Vid denna typ av enkel elförzinkning får man en matt yta som synes till vänster på detta lock. På bilden har vi sedan maskerat vänstra halvan och borstat upp lite glans på den högra sidan med en roterande stålborste. Man kan även polera vidare med exempelvis en lumpskiva för högre glans.
Rulla till toppen