Fanns det tvåväxlad Sachs med fläktkylning 1961? UPPDATERAD 20 mars

Crescent från 1961 med tvåväxlad Sachsmotor – dock en fartvindskyld sådan. Fotväxeln på denna moped är egentligen bara en handväxlad motor där man monterat en växelpedal på fotpinnarna som via en vajer styr växlingen. Man kan se vajern på motorbilden ovan där den rundar motorn i bakkant.

Fråga: Kollar på en tvåväxlad Sachs, en motor med fläktkylning från 1961. Kan inte hitta nån moped från det året med fläktkylning på dom mopeder i böcker som jag har. Eller är det ett hopplock från en treväxlad flakmoped med fläktkylning? Vad vet du om det Jim?

Gunnar Jansson

Svar: Jag har aldrig sett en tvåväxlad Sachsmotor med fläktkylning utan bara på treväxlade pedalmotorer (flakmopeder), automatmotorn samt på fotväxlade sportmopeder med tre växlar.

Men bara för att jag inte sett någon betyder det inte att de inte skulle existera. Men mopeder byggs om rätt ofta och det borde väl gå (har inte testat) att montera fläktkylning på en tvåväxlad motor utan större besvär.

Eventuellt kan du ha sett någon motor till någon utländsk moped som någon importerat. Flera tyska mopeder som i hemlandet hade fläktkylning hade det inte när de typades i Sverige.

Någon som vet mer om Gunnars motor? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Uppdatering 20 mars 2023:

Hej Jim. Crescent 2013 hade en tvåväxlad sachsmotor med fläktkylning och kickstart mellan 1961 och fram till 1964. Vid sextiotalets mitt sålde Svenska Cykelfabriken mopedscootern Standard Italia som också hade en tvåväxlad enhästars fläktkyld Sachsmotor med kickstart.

Mvh Kjell Nyholm Blomquist, Vallsta

Vi tackar Kjell för detta!

Crescent 2013 från 1962 med tvåväxlad Sachsmotor med kick och fläktkylning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen