Ettans växel hoppar ur på Volvo Amazon

Fråga: Hej. Jag har en Volvo Amazon från 1969 med M40-låda. Problemet jag har är att ettans växel hoppar ur lätt och att jag måste stå helt stilla om jag ens ska kunna få i ettans växel. I övrigt fungerar lådan fint. Inga missljud.

Jag har bytt olja två gånger i den och fyllt med en GL 1-olja båda gångerna. Lådan beter sig ändå likadant.

Vad kan felet vara?

Mvh Håkan

Svar: Jag känner inte till detta som ett typfel på M40/M41-lådorna, men hur som helst så får du ta ner lådan från bilen och ta bort lådans lock (sex skruvar). Det som håller växlarna i läge är tre stycken fjäderbelastade kulor som håller vald växel i läge genom att kulorna går ner i hack i de gejdrar som växelgafflarna sitter på.

Har du tur så ligger felet hos kulan och fjädern i mitten. Nu styr den inte bara ettan utan även tvåan så felet skulle i så fall även kunna drabba tvåans växel. Men oavsett var felet ligger måste lådan tas ner och öppnas.

Det kan även vara skador på synkringar, drev eller medbringare som orsakar att ettan vill hoppa ur. Synkringen kan vara misstänkt eftersom det verkar vara svårt att få i ettan när bilden rullar. Dessa lådor har så kallad spärrsynkronisering vilket innebär att man inte kan lägga i en växel förrän drev och medbringare har samma varvtal. Synkringarna har därför en friktionskona som mjukt ska ge delarna samma varvtal innan växel glider i.

Det sitter en bussning i lådans lock som lagrar en kula på växelspaken och om det glappar här är det inte säkert att man får i vald växel helt vilket kan leda till att den hoppar ur. Det sitter en stor mutter runt växelspaken i locket och den ska vara dragen i botten.

Jim Lundberg

Det finns tre gejdrar med hack för växlarna och det som håller vald växel (eller friläget) i läge är de fjäderbelastade kulorna som man hittar i växellådans framkant. Om en kulas fjäder har slaknat eller gått av kan växlarna på aktuell gejder lätt hoppa ur.
Här har vi fiskat upp kulan ur sitt hål med en magnet. Kolla att den är rund och fin samt att det inte finns något i hålet som kan hindra den från att kunna röra sig obehindrat.
Rulla till toppen