Registreringsproblem spansk motorcykel

Fråga: Jag har ärvt en Vespa av min morfar. Den köptes av en svensk nere i Spanien, såldes till en annan svensk och senare min morfar som tog hem den i början på 1990-talet. Originalhandlingar hade ägare ett tappat bort. Kvitton mellan dessa tre ägare finns. Den står tydligen fortfarande registrerad på ägare ett (som är avliden), nere i Spanien. Men är princip helt omöjligt att kontakta spanska transportstyrelsen. 

Jag har inte hört om ett liknande problem tidigare. Först sa Transportstyrelsen att original ägarbevis var det enda som krävdes, men de finns ju ej kvar. Sen var det ett tillverkarintyg som behövdes. Det går att få tag i via Piaggio men då säger Transportstyrelsen att den måste bli avregistrerad där nere. 

Kan man bygga om den? Kan jag byta delar? Räcker det med ett ”certificate of origin” som tillverkarintyg? Ramnummer finns och det sitter spanska plåtar på den,

Niklas 

Svar: Hej Niklas. Jag har pratat med sakkunniga på Transportstyrelsens ursprungskontroll. Eftersom din Vespa har en giltig registrering i Spanien innebär det att det finns ett registreringsbevis någonstans. För att en ursprungskontroll ska genomföras krävs att du lämnar in det i original. I det här fallet fungerar det inte med ett så kallat tillverkarintyg.

Mitt råd är att du på något sätt försöker komma i kontakt med den spanska motsvarigheten till Transportstyrelsen. Det finns säkert hjälp att få av svenskar bosatta i Spanien men där har du säkert bättre koll än vad jag har då, om jag tolkar din fråga rätt, din morfar bodde där en tid.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen