Rexoped som rycker på fullgas

Fråga: Hejsan! Jag har en Rex Rexoped Favorit Lyx från 1958. Den fungerar inte helt optimalt. Den ”puffar” och rycker till på full gas. Detta uppstår enbart när det är plan väg. I uppförsbackar uppstår det inte. Kan det vara så att den får för lite bränsle eller kan det vara så att det är smuts i förgasaren?

Mvh

Henrik Järvegård

Svar: Orsaken kan bero på tändningen och/eller bränsletillförseln. Jag förutsätter att tändningen är korrekt justerad (2,2 mm förtändning och 0,30 – 0,40 mm i brytaravstånd). Börja med att köra några kilometer på full gas. Stäng av motorn i farten och rulla in till vägkanten och skruva ur tändstiftet.

Nu kan man avläsa bränsleblandningen. Om blandningen är den rätta ska stiftets isolatorfot vara brunaktig (rätt stift till Victoriamotorn är Bosch W7AC eller motsvarande). Är isolatorfoten svart så är blandningen för fet och är isolatorn gråvit är blandningen för mager. Det senare kan ge ryckig gång och förgasarsmällar vid full gas. Huvudmunstycket styr blandningen vid full gas och trottelnålens position styr blandningen upp till drygt halv gas.

Men orsaken till driftstörningarna kan även vara ett fel i tändsystemet. Enklast är att rengöra brytarnas kontaktytor genom att dra en remsa med fint slippapper mellan kontakterna ett antal gånger och därefter noga rengöra dessa med exempelvis bromsrengöring (Bräkleen). Kolla även att brytararmen rör sig obehindrat på sin axel. Om den kärvar det minsta hänger den inte med vid högre varvtal.

Hjälper inte detta kan nästa steg vara att byta kondensatorn och därefter byta tändspolen. Testa även om felet försvinner/förändras om lyset är på respektive av. I så fall ligger felet i tändsystemet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen