Rätt olja till Husqvarna Flinta?

Husqvarna Flinta ska ha 5 deciliter motorolja med viskositeten SAE 20 (det går lika bra med motorolja SAE 30 eller med en transmissionsolja SAE 75-, 80 eller 90)

Fråga: Hej Jim. Behövde växellådsolja till min Husqvarna Flinta E-motor, och köpte en olja som skulle passa till: Kreidler & Zundapp Även till Puch, Sachs, Casal, Victoria, Husqvarna, med flera.

När jag fick hem oljan visade det sig vara en API GL4 olja. Funkar det verkligen?

Mvh

Robert

Svar: Under förutsättning att oljan verkligen är anpassad till de motorfabrikat du räknat upp så ska det inte vara några problem. Din Flintamotor har samma innehåll som dessa motorer vad det gäller material. Förr var några av GL4- och GL5-oljorna aggressiva mot gulmetaller (bronsbussningar), men nuförtiden finns det till och med GL-5 oljor som är ”snälla” mot gulmetaller (se bild nedan).

Jim Lundberg

Förr i tiden var transmissionsoljor av API-klass GL 4 ett gränsfall när det gällde kompatibilitet med gulmetaller (bronser) och kunde i vissa fall angripa dessa metaller. Än värre var det med GL5-oljorna som i princip innehöll dubbelt så mycket av de aggressiva additiven. Numera är de flesta GL4-oljorna okej att använda ihop med gulmetaller och det finns till och med GL5-oljor som fungerar ihop med gulmetaller (bilden; Biltema helsyntetisk transmissionsolja SAE 75W-90 med artikelnummer36-997)
Rulla till toppen