När är min flakmoped tillverkad?

MCB 1189 flakmoped ur 1974 års katalog.

Fråga: Hej. Jag håller på att renovera en flaka och fick häromdagen frågan: vilket år är den från? Det slog mig då att jag inte har en susning. Började leta på internet, men utan resultat. Alla trådar jag hittade, verkade peka på dig…😊 Så här kommer min fråga: Har du någon kunskap om när en flakmoppe (Crescent med Sachsmotor) med ramnummer 7064XX är tillverkad? Och om du inte vet, finns det någon som kan svara på den frågan?

Tack på förhand och ha en härlig helg!

Ulf

Svar: Flakmopeder är svårast att datera eftersom de, som varandes bruksmopeder, inte ändrades särskilt mycket genom åren. Dessutom saknar de hastighetsmätare där man ofta kan avläsa själva mätarens tillverkningsår på dess undersida.

Sachsmotorerna har tillverkningsåret etsat på sidan av ena vevskivan, men då måste man dela motorn för att se vad som står där. Och då vet man bara när motorn är tillverkad – eller åtminstone när vevaxeln är tillverkad. Du kan läsa mer om Crescent flakmopeder på sajten Raketsport.

Är det någon som har en daterad flakmoped som kan gaffla in årsmodellen på Ulfs flaka med hjälp av ramnumret? (jag maskade de två sista siffrorna i Ulfs ramnummer). Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Sachsmotorerna har tillverkningsåret etsat på sidan av vevaxeln. På bilden syns en vevaxel från 1970. Tyvärr så kan etsningen vara rejält suddig – eller försvunnen.
Rulla till toppen