Rätt bensinkran till Monark Monarped

Fråga: Vilken bensinkran ska det vara till Monark Monarped? Jag har provat med M14x1,5 men det gick inte. I alla kataloger står det att det skall vara M14x1,5.

Mvh

Janne Andersson

Svar: Monarks mopedmodell som hette Monarpeden tillverkades i över tio år och fanns i flera olika utföranden som även hade olika typer av bensintankar. Av din bild att döma så verkar du ha en tidig Monarped från 1953 – 55 med den droppformade bensintanken på cirka 3,5 liter.

Nu syns inte din bensinkran på bilden, men det bör varit en skjutkran original även om man givetvis kan ha en kran med vred. Gängan i dessa bensintankar är en så kallad rörgänga med tumdimension som heter 1/4” rörgänga (kvart-tum) med en gängstigning på 18 gängor per tum. Om man mäter diametern på en utvändig gänga av denna dimension så ligger måttet (över gängtopparna) på cirka 13 mm. Detta är en vanlig gänga på tryckluftskopplingar till kompressorer och tryckluftsverktyg.

Att den kallas för 1/4″ (vilket är 6,35 mm) trots att den är aningen större än 1/2″ (12,7 mm = halvtum) beror på att rörgängor förr i tiden fick sin beteckning utifrån rörets innerdiameter. För rörmokare är hålets diameter viktigare än rörets ytterdiameter. Hade man ett rör med ett hål på 1/4″ (6,35 mm) så kallades den utvändiga gängan på detta rör för 1/4″ trots att den är drygt 1/2″.

Jim Lundberg

Rulla till toppen