Byta ett NGK tändstift mot ett annat NGK?

Fråga: Hej Jim! En fråga angående NGK tändstift. Kan man använda ett stift som heter LMAR9E-J istället för ett som heter LMAR9D-J? Den enda skillnaden som jag hittar är gnistgapet 0,7 mm och 0,8 mm. Då ska man väl kunna öppna stiftet? Det har två elektroder till 0,8 eller är jag fel ute? Det som är original är LMAR9D-J. Hade det andra hemma på hyllan därav frågan. Hojen är en BMW R310G från 2018 på 310 kubik. Kan det var så att det ena är ett iridiumstift?

Lasse

Svar: Jag har kollat runt lite på olika hemsidor där det säljs tändstift och om jag jämför dessa två tändstift hos en och samma webbshop så hittar jag bara två skillnader och det är elektrodavståndet och priset. LMAR9E-J kostar 360:- och har ett elektrodavstånd på 0,7 mm. LMAR9D-J: kostar ”bara” 190:- och har ett elektrodavstånd på 0,8 mm.

Enligt specifikationerna verkar bägge stiften vara identiska, undantaget elektrodavståndet. Bägge har en mittelektrod med kopparkärna med nickel längst ut mot gapet. Ingenting nämns om Iridium eller andra metaller som man brukar använda i mittelektroden.

Hur skillnaden i elektrodavstånd inverkar kan jag inte svara på, men generellt är det bättre med ett för litet avstånd än ett för stort avstånd. Ju större avståndet är/blir, desto mer belastas tändspolens isolering eftersom större avstånd ger en högre tändspänning. Det bör ju hur som helst kunna gå att justera elektrodavståndet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen