Rätt förgasarbeteckning till Zündapp KM 48

Fråga: Till Jim Lundberg! Jobbar med en motor med hjälp av dina fantastiska böcker – det är en KM48 på en Zündapped från ca 1954. I andra boken, sidan 329 står det att det ska vara förgasare av typ Bing 1/10/24 eller 1/9/10.

På min som är helt original står det Bing 1/10/9. Undrar om det är första inrapporterade felskrivningen 😉 eller en ny variant.

Geoffrey Metz

Svar: Jag tror du menar att talen ”9” och ”10” i beteckningen skulle vara omkastade. Jag minns tyvärr inte var jag hittade uppgifterna till just denna motor. När jag gjorde Stora Tvåtaktsboken 1 & 2 så letade jag tekniska data på flera plan; hemsidor på Internet, Tradera (köpte instruktionsböcker), kompisar (lånade instruktionsböcker) och liknande.

Det kan vara så att jag kastat om ”9” och ”10” i boken – eller att någon annan gjort det och jag har kopierat dessa uppgifter. Andra siffergruppen i Bingförgasarnas beteckningar anger förgasarens borrning och en förgasare märkt 1/10/9 har då 10 mm borrning medan en förgasare märkt 1/9/10 har 9 mm borrning.

Fast vissa motorer hade olika borrning på förgasarna. Ett exempel är Sachs mopedmotorer som kan ha både 12 och 8,5 mm borrning på sina förgasare. Dessutom har den 8,5 mm-förgasaren en borrning på 9,2 mm trots beteckningen…

Jag ska i vilket fall som helst se om jag kan hitta tekniska data till KM 48/50. Om jag gör det och det står fel i boken kommer det en rättelse (Om någon har en instruktionsbok till dessa motorer med förgasarbeteckningar så får ni gärna höra av er i kommentarsfältet nedan). Lycka till med din KM 48!

Jim Lundberg

Rulla till toppen