Topplockspackning till Husqvarna Novolette

Fråga: Hej. Jag behöver några nya topplockspackningar till mina Novoletter. Tyvärr finner jag bara kompletta renoveringskit på nätet.

Jag har stansat och klippt egna i stålförstärkt grafit (som funkar fint) under svordomar, men de klibbar och delar sig om toppen plockas av.

Vad kan jag använda istället? Vilken temp måste materialet tåla? Funkar t ex flänstätning? Jag vet att jag använt Biltemas ’grå’ papper, men det blev sprött och blåste efter ett tag.

Tack på förhand

/Knut

Svar: Temperaturen vid varje förbränningsögonblick uppgår till 2000 – 2500 grader och även om de temperaturerna bara varar ett kort ögonblick så kommer papperspackningar och liknande sakta men säkert att brännas upp, bit för bit.

Grafitlaminatet som du använt har den nackdelen att det ofta separerar i sina beståndsdelar när man demonterar topplocket. Om du med flänstätning menar olika flytande produkter så kanske det fungerar lägre än en papperspackning, men det är tveksamt om det ger en varaktig tätning. Förbränningstrycket i en mopedmotor uppgår momentant till någonstans runt 25 kilo (bar) vilket ställer höga krav på tätningen även rent mekaniskt.

Mät upp avståndet mellan topplockets pinnskruvar och leta runt bland alla dessa mopedhandlare på nätet om du kan hitta en topplockspackning till en annan motor som passar. Det brukar säljas separata topplockspackningar till andra fabrikat. Ibland får man fila upp skruvhålen för att det ska passa, men sen har du ju en packning som håller för flera demonteringar

Jim Lundberg

Rulla till toppen