Yamaha FS1 som går dåligt efter varmkörning

Fråga: Hej. Jag har problem med en Yamaha FS1. Var och körde med den och stängde av den i ca 10 min och sen när jag skulle starta den så går den P*SS, förgasaren är rengjord minst 3 ggr denna vecka. Den går dåligt och vill misstända när jag gasar, Kan det var brytarspetsarna, något kabelfel, tändspolen eller något sånt? Vad tror ni? (moppen är från 1980)

Pulinghelmer

Svar: Det kan vara följande: Brytarna som är brända/smutsiga eller att de kärvar på sin axel. Det kan även vara kondensatorn som är defekt – eller tändspolen. Det kan även vara någon kabel som har skadad isolering och som delvis jordar mot gods.

Men det kan även vara en av packboxarna i vevhuset som är defekt och då läcker in tjuvluft i vevhuset – något som kan bli värre när motorn är varmkörd. När man stänger av en motor så kommer eftervärmen ut som annars kyldes bort av fartvinden. Detta kan leda till att förgasaren värms upp så mycket att bensinen kokar och då får man ett så kallat ånglås där ytterst lite bränsle kan passera förgasaren.

Nu framgår det inte om motorn går bra så länge man kör eller om felet enbart dyker upp när man ska starta igen efter en varmkörning. Och vad händer om mopeden får stå så länge att den kallnar helt – misständer den då med efter start?

Testa följande: Tappa ur bensinen och tanka alkylatbensin (med oljeblandning om motorn saknar separatsmörjning). Om felet försvinner då så berodde problemen på ånglås. Om felet kvarstår trots alkylatbensinen bör man rikta misstankarna åt tändsystemet och eventuellt packboxarna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen